søndag 18. desember 2011

Tidlig ultralyd - sortering av mennesker

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har sagt at hun ønsker å la alle få ultralyd i 12 svangerskapsuke, såkalt tidlig ultralyd.Tidlig ultralyd for alle strider mot WHOs anbefalinger om kriterier for screening. Å tillate tidlig ultralyd vil åpne for sortering av mennesker med Downs syndrom. Dette er  mennesker som har en viktig plass i vårt samfunn.  I dag velger 9 av 10 gravide som får vite at fosteret har Downs syndrom å avbryte svangerskapet.



Statens strålevern sier at man skal unngå unødig ultralydeksponering for fosteret. Det bør kun utføres når den medisinske nytten er større enn risikoen. Det er ikke noen bevist helsegevinst ved å innføre tidlig ultralyd for alle.

Siden Danmark i 2004 innførte ultralyd av alle foster i uke 12, har antall barn som fødes med Downs syndrom blitt halvert. Ifølge danske myndigheter har denne screeningen vært vellykket.

Menneskeverd kan ikke graderes. Mennesker med Downs syndrom  har like stor rett til å leve som andre, og ingen med Downs syndrom skal måtte føle seg som en byrde for samfunnet. Hvis vi innfører tidlig ultralyd for alle, vil det lett kunne gi et signal om at vi som samfunn ikke ønsker at barn med Downs syndrom fødes.

KrF vil ha et samfunn med plass til alle, et samfunn som stiller opp for foreldrene, ser dem i øynene og sier at dette går bra og gir foreldrene den informasjonen de trenger. Som samfunn må vi legge til rette for at familier med funksjonshemmede barn får den hjelpen de trenger.

Ingen andre enn de det gjelder, mennesker med Downs syndrom og deres familier, kan si hvor verdifullt et liv med Downs syndrom er.

Innføring av tidlig ultralyd for alle vil føre til et samfunn med mindre toleranse overfor de som er annerledes. Et slikt samfunn vil ikke jeg ha.

Ellen Smenes
leder, Sør-Trøndelag KrFU


(på trykk i adressavisen 15.12, TidensKrav 16.12)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar