onsdag 12. mai 2010

Skal funksjonshemmede miste retten til hjelpemidler?

Hjelpemiddelutvalget foreslår at funksjonshemmede ikke skal ha lovfestet rett til hjelpemidler. Det betyr at kommunens økonomi kan bli avgjørende dersom du trenger nødvendig utstyr for å leve et verdig liv.

Slik det er idag har funksjonshemmede folketrygdloven på sin side ved søknad om tilrettelagte hjelpemidler fra staten. Det nye forslaget fra hjelpemiddelutvalget går ut på at ansvaret skal flyttes fra folketrygden til kommunene. Kommuner som idag ikke klarer å gi funksjonshemmede skolebarn de hjelpemidlene de etter loven har krav på.

Vi risikerer at man kun får hjelpemidler dersom kommunene har penger igjen i kassa. Resultatet er alvorlig forskjellsbehandling fra kommune til kommune. Bor du i en rik kommune, får du tilrettelagte dørstokker og personheiser i boligen din, men bor du i en kommune der kommunekassa er tom blir det verre. Er det slik velferdsstaten skal fungere?

Jeg oppfatter dette som en krigserklæring mot de funksjonshemmede. Forslaget innebærer at den individuelle retten folk har i dag vil bli vannet ut. I tillegg til at mange kommuner ikke har kompetanse til å ivareta denne typen ansvar.

- Liv Arum generalsekretæri Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO).

kilde: Ellens blogg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar